Již půl roku v Brně úspěšně funguje komunita lidí, která pravidelně každý týden odebírá zeleninu od farmářů Pospíšilových z Vysočiny. Skupina funguje na principu komunitou podporovaného zemědělství, kde si členové od drobných sedláků předplácí produkci na půl roku dopředu, čímž jim zajistí pravidelný odbyt a usnadní práci. Podpoří tak ekologické hospodaření v malém měřítku, které je šetrné ke krajině a přírodě. Na oplátku členové dostávají každý týden štědré podíly kvalitní zeleniny. Například v záři jeden z týdenních podílů obsahoval 1 kg fialových brambor, 2kg červených, 0,7 kg cibule, 10 ks jarní cibulka, 1kg mrkve, 6ks petržele, 4 ks ředkev , 2 paličky česneku, kapusta, 0,5 kg červené řepy, 2 ks pórku, hokkaidó a špičaté zelí. Každý týden se ale složení zeleniny mírně mění. Více o systému na
www.veronica.cz/kpz.
Klikněte na fotografii pro zobrazení ve větším rozlišení.