Abeceda přírodní zahrady
Chřest
I když pro začátek potřebujete kyprou humózní a dostatečně hlubokou
půdu, nejlépe vyhnojenou chlévským hnojem, a než vypěstujete pořádné
sazenice, trvá to tři roky, v dalších letech už jenom sklízíte úrodu.
Stačí rostlinu na podzim po seřezání nadzemní části přihrnout
kompostem, brzy na jaře pak kompost zapravit do půdy a ještě přihrnout.
Pak už jen napjatě čekáte, až se nad zemí objeví šedozelené „hlavičky“
prýtů, odhrábnete je a co nejhlouběji vyříznete. Pokud chřest
nestihnete sklidit a začnou povyrůstat výhonky, můžete je, dokud jsou
ještě měkké, sklidit (oproti bílým mají více vitamínů), ale několik
nejsilnějších vždy necháme, aby rostlina mohla načerpat sílu na další
rok. Výhodou je, že čerstvé výhonky jsou mnohem chutnější než
skladované z obchodu. Spařené, posypané strouhankou a polité máslem
jsou lahůdkou, na kterou se budete každoročně těšit.
Projděte si celou Abecedu přírodních zahrad
Autorka Abecedy přírodních zahrad je Helena Vlašínová a kol.