Abeceda přírodní zahrady
Bob zahradní
Je trochu opomíjená luštěnina, kterou na rozdíl od teplomilnějšího
fazolu vyséváme hned, jak na jaře oschne půda. Můžeme jej i
předpěstovat a pak konzumovat jako fazolku nazeleno nebo mladá, ještě
měkká semena vařit v polévce, přidat do guláše apod. Pokud bob vysejeme
pozdě a je suché jaro, trpí vrcholky bobu mšicemi, ale můžeme je
jednoduše zaštípnout. Také po sklizni lusků můžeme rostlinu zkrátit,
obrazí a přinese ještě jednu úrodu na podzim. Velmi dobře se daří vedle
brambor nebo novozélandského špenátu, které zastiňují půdu a udržují ji
vlhkou, ze stejného důvodu mu prospívá i mulčování. S oblibou ho
pěstuji na zadní straně kolem slunečních pastí, kde zmírňuje jejich
vysychání a využívá vyplavené živiny.
Projděte si celou Abecedu přírodních zahrad
Autorka Abecedy přírodních zahrad je Helena Vlašínová a kol.