Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.
Velmi úporným plevelem je bršlice kozí noha, další rostlina, která je zkoumána z hlediska jejího možného využití jako zeleniny. Je vítaným zpestřením velikonočních vaječných salátů, polévek, pomazánek a dalších jídel, pro svoji poměrně výraznou celerovou chuť ji můžeme využít podobně jako naťovou petržel. Pokud ji nestačíte konzumovat a bojíte se, že se vám vymkne z rukou, použijte kobercové mulčování kartonem. Také pěstování brambor pomůže pozemek od bršlice vyčistit, nebo nastlání vrstvy slamnatého hnoje, pokrytí zeminou (10 až 20 cm) a husté osetí hořčicí nebo tuřínem.
Na zahradě nemusí být jen trápením, výluh z bršlice je velmi dobrým hnojivem pro košťáloviny. Latinské jméno (Aegopodium podagraria) napovídá, že salát z bršlice byl pro mírné močopudné účinky uznávaným lékem proti dně. Při revmatických bolestech nebo když vás štípne vosa, si z drcených listů bršlice můžete připravit léčivý obklad, který vám uleví.
Projděte si celou Abecedu přírodních zahrad
Autorka Abecedy přírodních zahrad je Helena Vlašínová a kol.