Abeceda přírodní zahrady
Čekanka a čínské zelí
Čekanka a čínské zelí jsou rostliny, které vysazujeme po raných
zeleninách a sklízíme pozdě na podzim. Ve sklepě nebo pařeništi je pak
můžeme uchovat až do vánoc. Můžeme pod ně zasít i polníček, kterému
zastínění pomůže dobře vzejít. Sklízíme ho pak během zimy a na jaře.
Tak si zajistíme přísun čerstvých salátových zelenin i v době, kdy
klasický salát pěstovat nemůžeme. Čekanka má vynikající léčivé
vlastnosti: snižuje hladinu cholesterolu a tuku v krvi, snižuje krevní
tlak, působí jako prevence arteriosklerózy, pomáhá při odtučňování,
léčí střeva, posiluje jejich sliznice, stabilizuje mikroflóru a zbavuje
je jedů. Také reguluje hospodaření s vodou. Je vhodná pro diabetiky,
ale v tomto případě je nutná vyvážená strava.
Projděte si celou Abecedu přírodních zahrad
Autorka Abecedy přírodních zahrad je Helena Vlašínová a kol.