Abeceda přírodní zahrady
Fenykl
Fenykl
má dužnaté pochvy listů, které tvoří nepravou cibuli. Dá se jíst
syrový, dušený, zapékaný se sýrem, vařený na způsob chřestu nebo přidat
do polévky. Má dobrý vliv na trávení, hl. proti zácpě, a výrazně
snižuje nadýmání. Navíc odvodňuje organismus a zbavuje jej zároveň i
jedů. Příznivě působí i proti stresu, posiluje nervy a zbavuje napětí.
Obsahuje vitamin C, z minerálů hlavně železo, vápník a hořčík. Podobně
jako štěrbák snižuje obsah cholesterolu i tuků v krvi. Bylo zjištěno,
že posiluje i imunitu. Je teplomilný, ale naše podmínky snáší poměrně
dobře, jen bychom ho neměli pěstovat spolu s fazolem a rajčetem.
Prospívá vedle čekanky, štěrbáku, salátu, okurky a hrachu. Pokud chceme
vypěstovat velké nepravé „hlízy“, musíme ho vyset až v červnu a
poskytnout mu hojnost vláhy a živin na hluboké kypré půdě. Protože je
to trvalka, dají se ale křehké mladé lodyhy s drobnějšími zdužnatělými
pochvami listů sklízet i brzy na jaře. Vybrané lodyhy můžeme pak nechat
vykvést a vysemenit.
Projděte si celou Abecedu přírodních zahrad
Autorka Abecedy přírodních zahrad je Helena Vlašínová a kol.