Abeceda přírodní zahrady
Hořčice čínská
Hořčice čínská je, podobně jako čínské a pekingské zelí, zeleninou,
která ve dlouhém dni ochotně kvete. Proto ji vyséváme až v létě a na
podzim sklízíme bohatou úrodu příjemně palčivých listů nebo ji vysejeme
na podzim a sklízíme brzy na jaře. Hořčici zná většina lidí jen jako
nezbytnou přílohu k párku. Zemědělci ji ovšem znají také jako polní
plevel, meziplodinu nebo rostlinu využitelnou jako zelené hnojení.
Hospodyňky znají hořčičné semeno jako součást koření k nakládání
zeleniny. Jako zelenina je u nás hořčice kupodivu téměř neznámá. V Číně
se hořčice čínská (sareptská) pěstuje od nepaměti, pravděpodobně se tam
dostala z jižního Tibetu. Oblibu si ale získává i v dalších zemích. Je
to jednoletá rostlina, která v našich podmínkách snadno přezimuje ve
studeném skleníku nebo pařeništi. Výhodou takového zimování je přísun
čerstvých listů, které můžeme sklízet i jednotlivě, po celou zimu. Půdu
vyžaduje hořčice dobře vyhnojenou podobně jako čínské zelí a také má
podobné nároky na vodu. V kuchyni se uplatní především v čerstvém
stavu. Protože má asi 10x více vitaminu C než citrony, je nejen velmi
chutným, ale i zdravým doplňkem salátů. Navíc hořčičné silice mají i
léčivé dezinfekční účinky, podobně jako křen, i když jejich chuť není
tak palčivá. Hořčici můžeme vařit, dusit i zapékat, konzervovat
solením, sušit apod. V Číně ji nakládají i do sojové omáčky. Na našem
trhu semena zatím chybí, ale můžete si o ně napsat na Gengel.
Projděte si celou Abecedu přírodních zahrad
Autorka Abecedy přírodních zahrad je Helena Vlašínová a kol.