Abeceda přírodní zahrady
Kerblík třebule
Kerblík setý, známý z receptů Magdaleny Dobromily Rettigové, z našich
zahrádek téměř vymizel. Přitom Francouzi, jejichž kuchyně patří mezi
nejlepší na světě, si tuto bylinku s jemnou chutí a vůni, připomínající
anýz, velmi cení a dokáží s ní labužnické divy. Její využití je velmi
všestranné. Vlastně se dá použít všude tam, kde naťová petrželka: do
pomazánek, salátů, polévek, majonéz, omáček, nádivek i na chlebíčky.
Hodí se k sýrům, tvarohu i jogurtu, do bylinkového másla, do vaječných
pokrmů, výborný je i k rybám, drůbeži i jinému masu. Do jídel ho
přidáváme nakonec, nevaříme, abychom nezničili aromatické silice.
Stejně jako anýz a fenykl zmírňuje nadýmání. V lidové medicíně se
používal jako bylinka pro jarní očistnou kůru. Jeho čistící schopnosti
působí i proti různým vyrážkám. Z minerálů je významný obsah hořčíku
a železa, z vitamínů obsah provitaminu A. Je to nedráždivé jemné
koření, podporující trávení. Množí se snadno samovýsevem, protože je
jednoletý a koncem léta ochotně vykvétá. Při postupném výsevu můžeme
mít mladé listy k dispozici téměř po celý rok, dokonce i v zimě si jej
můžeme pěstovat v květináči za oknem nebo ve studeném skleníku. Roste
dobře i v polostínu, netrpí pak vysycháním, které urychluje jeho
vykvetení. Je dobrým sousedem pro salát, který údajně chrání před
slimáky, mšicemi a mravenci. Na živiny není náročný.
Projděte si celou Abecedu přírodních zahrad
Autorka Abecedy přírodních zahrad je Helena Vlašínová a kol.