Abeceda přírodní zahrady
Pastinák
Je skromnější než petržel, je odolnější proti chorobám a snáší i mírné
zastínění. Kořeny jsou mohutnější, poskytuje mnohdy až dvojnásobnou
úrodu než petržel. Navzdory tomu u nás dáváme petrželi přednost pro
její jemně aromatické listy, které se na rozdíl od listů pastináku dají
skvěle uplatnit v kuchyni. Pro jeho odolnost vůči zimě můžeme pastinák
nechat přezimovat i na záhoně a sklízet během zimy, případně sklízet až
na jaře, kdy je čerstvé zeleniny nedostatek. Na rozdíl od petržele,
která nesnáší přítomnost hlávkového salátu, je pěstování společně se
salátem výhodné. Také kombinace s ředkvičkami, případně ředkvemi je
možná, jejich dosevem vhodně doplníme případné mezery. Důležité je to,
že jako potravina působí pastinák silně zásaditě a tím tvoří protiváhu
naší převážně kyselinotvorné stravě bohaté na cukry a bílkoviny. Pro
svoje močopudné účinky je pastinák i výborným lékem při dně
a revmatismu. Protože snadno překonává zimu, není problém si vypěstovat
vlastní semena.
Projděte si celou Abecedu přírodních zahrad
Autorka Abecedy přírodních zahrad je Helena Vlašínová a kol.