Abeceda přírodní zahrady
Artyčok kardový
Je zároveň velmi zdravou a velmi dekorativní teplomilnou zeleninou,
která dobře využije letní horka, aniž bychom ji museli zavlažovat.
Netrpí škůdci a náročná je jen na počátku vývoje, kdy je lépe sazenice
předpěstovat. Poskytuje velkou úrodu řapíků s jemnou, mírně nahořklou
chutí, které využijeme hlavně do zapékaných pokrmů ve směsi s dalšími
druhy zeleniny. Po přezimování (rostliny chráníme vrstvou listí, slámy
apod.) další rok vykvete dekorativním květenstvím. Potřebuje dostatek
prostoru, nejlépe se uplatní jako dominantní rostlina, ke které
dosadíme např. kadeřávek, salát, štěrbák apod. Svázáním můžeme listy
vybělit, jsou pak jemnější a křehčí. Léčí játra a je cennou složkou
diet hlavně po prodělaných jaterních onemocněních, jako je např.
žloutenka.
Projděte si celou Abecedu přírodních zahrad
Autorka Abecedy přírodních zahrad je Helena Vlašínová a kol.