Abeceda přírodní zahrady
Ptačinec žabinec
Tuto užitečnou rostlinku můžeme nechávat na záhoncích jako součást
přirozeného ekosystému, chrání půdu před vysoušením jako mulč a
vzrostlejší zelenině nijak významně nekonkuruje Pokud se přece jen
rozhodneme pro pletí, je jí škoda do kompostu, můžeme ji sníst nebo si
ji usušit na zimu a přidávat jako doplněk těsně před dokončením pokrmů.
Má mírně močopudné účinky a můžeme ho uplatnit i do čistících kůr,
působí blahodárně i na trávení. Do salátů nebo polévek můžeme posekat
celou lodyžku. Má vynikající chuť, připomínající mladou kukuřici. Listy
obsahuji mnoho draslíku, vápník a hořčík v přirozeném poměru 2:1,
fosfor, jsou zásobárnou železa a navíc i křemíku, který je důležitý pro
dobrý růst vlasů a nehtů.
Projděte si celou Abecedu přírodních zahrad
Autorka Abecedy přírodních zahrad je Helena Vlašínová a kol.