Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.
Ráda bych nakupovala zdravé potraviny, které neobsahují chemikálie, v kvalitě, která byla běžná pro naše babičky. Domnívám se, že ekologické zemědělství potraviny v této kvalitě produkuje. Co mi zaručí potraviny v kvalitě BIO? Jak je poznám?
Ekologické zemědělství je v České republice definováno Nařízením Rady EU 2092/1991 a zákonem 242/2000 Sb. o ekologickém zemědělství.
Dodržování stanovených pravidel je v systému ekologického zemědělství přísně kontrolováno na všech úrovních, od vstupů do zemědělské výroby přes zpracování bioproduktů až po prodej konečnému spotřebiteli. Na základě výsledků kontrol se provádí certifikace bioproduktů a biopotravin vydáním tzv. Osvědčení o původu bioproduktu (biopotraviny) a jejich označení ochrannou známkou BIO - Produkt ekologického zemědělství. Tato známka zaručuje spotřebiteli, že produkty pocházejí z kontrolovaného systému ekologického zemědělství a byly osvědčeny oprávněným certifikačním orgánem. Známka má podobu zelenobílé zebry a textem BIO.
Od vstupu České republiky do Evropské unie se také setkáváme s obdobnými produkty ze zemí EU. Ve většině států používají vlastní "eko-značku", která je vždy plně přenesitelná i k nám. Důležité je, že u značky vždy musí být i číselný kód certifikačního úřadu. Například slovenská značka biopotravin graficky ztvárňuje nápis "Eko-poľnohospodárstvo".
Autor: Hana Chalupská; Ekologická poradna Veronica
Další dotazy z kategorie: Ostatní Ekologická poradna Veronica
Ekologická poradna
je tu pro Vás
Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.