Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.
Pokud jsou ve sudech zbytky obsahu, doporučuji značnou opatrnost při manipulaci s nimi, přinejmenším základní ochraně pomůcky jako rukavice + brýle.
První skupina látek se používá jako povrchové aktivní látky, např. jako součást pesticidů nebo čisticích prostředku. O jejich možných zdravotních rizicích jsou dostupné jen omezené informace.
V připadá druhém jde patrně o sud české pobočky firmy Brenntag CEE GmbH a je na místě nejvyšší opatrnost, neboť ona značka lebky se zkříženými hnáty je oficiálním označením nebezpečné vlastnosti obsahu sudu, v tomto případě označující toxicitu.
Z trosek názvu by se podle mého názoru mohlo jednat o diethylen glycol (111-46-6) nebo o směs obsahující tuto látku. Glykol je látka hojně užívána v průmyslu, ale která pro své zdraví škodlivé vlastnosti není povolena k použití v potravinářství, je mimo jiné považován za látku reprotoxickou /narušující rozmnožování/. Může způsobovat deprese, poruchy jater a ledvin, podráždění oči, kůže, dýchacích cest a zažívacího traktu, pocity nevolnosti, nuceni na zvracení až zvracení atd.
Záleží samozřejmě na tom, co hodláte vodou zachycenou do těchto sudu zalévat. Zeleninu určenou ke konzumaci bych Vám raději zalévat touto vodou nedoporučil.
Autor: Miroslav Šuta; Ekologická poradna Veronica
Další dotazy z kategorie: Škodliviny v životním prostředí Ekologická poradna Veronica
Ekologická poradna
je tu pro Vás
Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.