Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.
Takto obecný dotaz se těžko odpovídá.
Nicméně z dopravy by pro zeleninu mohl být problém v podobě polyaromatických
uhlovodíků (PAH). Ty však ulpívají na povrchu rostlin, zejména u listové
zeleniny (např. salát, pažitka) nebo plodové (rajčata okurky atd.) a lze je z podstatně části odstranit omytím. V případě mrkve, petržele. celeru, kedluben atd. by byl patrně vliv zanedbatelný.
Navíc v porovnání s uzenými, grilovanými, pečenými nebo smaženými potravinami
patrně půjde o nepatrné množství.
Z hlediska zdravotních rizik se jeví podstatnější, jak byste svou zeleninu hnojila, případně zda a jaké pesticidy byste na své zahradě chtěla používat. Pokud byste se obešla bez pesticidů, pak by patrně domácí zelenina byla zdravější než kupovaná. Podle dostupných informací bio-zelenina obsahuje cca 100-500x méně pesticidů než tzv. konvenční.
Autor: Miroslav Šuta; Ekologická poradna Veronica
Další dotazy z kategorie: Škodliviny v životním prostředí Ekologická poradna Veronica
Ekologická poradna
je tu pro Vás
Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.