Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.
Spotřeba energie závisí na příkonu spotřebiče i provozní době. Pokud je kuchyně vybavena plynovým sporákem a neuvažujeme-li elektrický ohřev vody na mytí nádobí je spotřeba zhruba taková:
Nejnižší spotřebu energie má plynový sporák, nejméně vhodný je tradiční elektrický sporák.
Nejvíce úspor v kuchyni dosáhneme přemýšlením - výběrem správných hrnců, množství jídla, doby vaření, používáním pokličky a tlakových hrnců.
Používání mikrovlnné trouby se hodí pro malá a střední množství jídla (500g zeleniny, 750g masa, 1000g ryb). Pokud je to více, ztrácí teplotní kmity molekul vody v porcích na efektivitě. U větších porcí jsou na tom lépe kuchyňské linky s halogenovými a kombinovanými plotýnkami (sklokeramické desky).
Osvědčeným způsobem snížení energetické spotřeby je nechávat jídlo dojít v hrnci nebo v peřinách. Další podstatnější možnosti úspor nezávisí na volbě zdroje energie pro vaření, ale na výběru hrnců - tvar, těsnící vlastnosti, poklice.
Autor: Ludvík Trnka; Ekologická poradna Veronica
Další dotazy z kategorie: Energie Ekologická poradna Veronica
Ekologická poradna
je tu pro Vás
Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.