Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.
Autoři: Martina Ošťádalová, Michaela Podloucká, Bohdana Janštová
Vydavatel: Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Rok vydání: 2016
Počet stran: 22
Kategorie: Zahrady, sady zemědělství
Sedm druhů jablečných moštů z produkce hostětínské moštárny bylo podrobeno analýze na Veterinární a farmaceutická univerzitě. U výrobků byl stanoven kromě senzorického hodnocení například obsah vitamínu C, β-karotenu, celkových polyfenolů či redukujících cukrů. Výsledky analýz mimo jiné ukazují zvýšený obsah zdraví příznivých antioxidačních látek v hostětínských moštech. Dva z moštů však ostatní šťávy výrazně převyšují: jablečný mošt s rakytníkem či arónií obsahují zhruba trojnásobné množství vitamínu C než ostatní jablečné šťávy. Jablečný mošt s arónií (temnoplodcem) navíc předčí ostatní výrobky více než dvojnásobným obsahem celkových polyfenolů, které se vyznačují širokým spektrem příznivých vlivů na lidský organismus - mají antioxidační, protizánětlivé, protinádorové a antimikrobiální účinky.
Přehled publikací, které vydal nebo spoluvydal Ekologický institut Veronica. Skoro všechny jsou zdarma ke stažení, upozorňujeme na právní výhradu. Publikace, které jsou dostupné tiskem, si můžete osobně prohlédnout a zakoupit na našich pobočkách v Brně a v Hostětíně.