Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.
Vzhledem k náročnosti analýz nelze předpokládat, že by mělo smysl pro běžného malospotřebitele ověřovat laboratorními analýzami obsah pesticidů nebo plísní. Obávám se, že obsah pesticidu v malém množství ovoce skladovaného ve sklepě se tedy nevyplatí zjišťovat zadáváním takových analýz.
Co se plísní týče, může malospotřebitel riziko alespoň pomoci snížit vizuální kontrolou skladované ovoce. Vyřazení nahnilých nebo jinak poškozených kusů. A kontrolou, např. v případě jablka řezem přes jádřinec, kde je možné odhalit plíseň na povrchu jinak nezjistitelnou.
Pokud nakládáte s ovocem systematicky a ve větších kvantech, např. jako pěstitel, obchodník nebo zpracovatel, může být pro Vás spolupráce s laboratoří výhodná. Obvykle je Vám laboratoř také schopna doporučit, jaké typy analýz by pro Vaše vzorky bylo relevantní provést.
Autor: Miroslav Šuta; Ekologický institut Veronica
Další dotazy z kategorie: Škodliviny v životním prostředí Ekologická poradna Veronica
Ekologická poradna
je tu pro Vás
Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.