Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.
Možná i Vám vadí spousta jednorázových a nepříliš „chutných“ kelímků, ve kterých se na ulicích, např. v pojízdných stáncích, prodává káva. A přemýšlíte, čím by se kelímky daly nahradit. Níže najdete návod, který můžete zkusit dát vašemu kávovému prodejci.
Při procházení ulicemi jsme si všimli vašeho stánku. Zastavili jsme se zde na chvíli a sledovali, jak jím ke kolemjdoucím lidem denně protékají proudy voňavé kávy. To nás vedlo k zamyšlení. I když se to dá říct i takhle poeticky, ve skutečnosti k lidem káva neprotéká sama o sobě v podobě lahodné, hřejivé řeky, nýbrž je předána v nějakém nosiči. Vedle velkého množství kávy se tedy zde během dne protočí velké množství nádobek, napadlo nás. Na základě toho jsme začali přemýšlet nad způsobem, jak udělat požitek z kávy, kterou nabízíte, ještě radostnějším – tedy zvolením té nejlepší a nejšetrnější nádobky. Prošli jsme proto dostupné studie a sestavili pro vás tento text, ve kterém řadíme nádobky podle ekologičnosti. Doufáme, že vám pomůžeme.
Zlaté pravidlo zde zní: čím vícekrát je nádobku možné použít, tím je ekologičtější. Mytí nádob není pro životní prostředí nikdy taková zátěž, jako výroba a likvidace stále nových kelímků.
Nejlepšími nádobkami jsou samozřejmě ty keramické a skleněné (vydrží věky), ale i kelímky z tvrdého plastu (například v poslední době populární NickNack či podobně), které se nerozbíjí a dají se umýt, vydrží hodně dlouho v provozu a jsou tak pro prostředí výhrou.
Jako ideální cestu tedy vidíme podávat kávu buď do nádobky, kterou si zákazník sám přinese – k tomuto jej motivovat slevou (stejně zde odpadá cena za jednorázový kelímek) nebo jej podávat do zálohovaných nádobek, které budou umývány. Umývání je samozřejmě trochu problematický bod, protože by zde pro vás přibyla povinnost kelímky vybírat zpátky a postarat se o jejich umytí. Nejlepším způsobem umývání na místě je za pomocí dvou vaniček (jedna z čistou vodou, druhá s přípravkem), možné je ale nalézt nějaké místo, kde je po zavření stánku umyjete v myčce. Ano, je to práce navíc, ale je to tak pro prostředí opravdu o mnoho šetrnější.
Od roku 2018 přibývají v České republice systémy vratných kelímků. Člověk zaplatí navíc zálohu navíc za kelímek a může ho vrátit u libovolného dalšího kavárníka zapojeného do systému. Funguje na většině území.
Pokud se přesto raději rozhodnete používat kelímky jednorázové, doporučujeme volit nějaké z kompostovatelného materiálu. Pokud zvolíte ty kompostovatelné (například materiál z cukrové třtiny, palmového listu, nebo dýhy) je ovšem nutné je znovu sbírat a kompostovat. Jinak se jejich ekologická výhoda ztrácí. Pokud by měli být vyhazovány, je možné místo nich použít například i kartonové kelímky. Je to zajímavé, ale i povoskovaný papírový kelímek vychází ze srovnání lépe než plast.
Nejhorší možnou variantou jsou kelímky plastové. I v případě, že se recyklují, je jejich používání pro prostředí velkou zátěží. V rámci kategorie plastu jsou nejlepší polypropylenové kelímky, suverénně nejhorší ty z PLA vlákna nebo polystyrenu.
Tolik tedy ke ekologičnosti kelímků. Doufáme, že budou naše rady prospěšné.
Autor: Lucie Chaloupková (stážistka v ekologické poradně); Ekologický institut Veronica
Další dotazy z kategorie: Domácnost, nakupování Ekologická poradna Veronica
Ekologická poradna
je tu pro Vás
Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.