Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

10 důvodů, proč kupovat biopotraviny

  • Jsou zdravé
    Biopotraviny obsahují v průměru větší množství Vitamínu C a nezbytných minerálů, jako vápníku, hořčíku, železa a chrómu, stejně tak antioxydantů, tak důležitých v boji proti rakovině.
  • Neobsahují přídatné látky a "éčka"
    Biopotraviny neobsahují chemické přídatné látky, které mohou způsobovat zdravotní problémy, jako srdeční onemocnění, osteoporosu, migrény a hyperaktivitu. Mezi zakázaná aditiva patří i ztužený tuk, aspartam (umělé sladidlo) a glutaman sodný.
  • Neobsahují pesticidy
    Dnes je v České republice povoleno v konvenčním zemědělství používat více než 300 chemických pesticidů a jejich zbytky jsou nacházeny v konvenčních potravinách, nejvíce v ovoci, zelenině, ale i v dětské výživě. V ekologickém zemědělství je povoleno používat jen necelých 30, vesměs přirozeně se vyskytujících látek, rostlinného nebo živočišného původu.
  • Neobsahují GMO
    V systému ekologického zemědělství nejsou genově upravené rostliny a suroviny povoleny.
  • Neobsahují zbytky antibiotik
    Poslední dobou se hodně diskutuje o užívání velkého množství antibiotik hospodářskými zvířaty a případnými vlivy na zdraví lidí. Ekologičtí zemědělci mají rutinní používání léků a antibiotik zakázáno.
  • Neskrývají žádné vedlejší náklady
    Srovnejte to například se stovkami milionů korun, které musíme z našich daní a poplatků za vodu platit na odstraňování chemikálií z pitné vody v důsledku intenzivního používání pesticidů a umělých hnojiv.
  • Ekozemědělci a biovýrobci udržují vysoké standardy
    Biopotraviny pocházejí z důvěryhodných zdrojů. Všichni ekologičtí farmáři a výrobci biopotravin jsou minimálně jedenkrát ročně kontrolováni. Standardy ekologického zemědělství jsou ukotveny v Evropské legislativě.
  • Pečují o zvířata
    Zdraví, pohoda a přirozené podmínky k životu zvířat mají své pevné místo v systému ekologického hospodaření.
  • Prospívají přírodě a volně žijícím zvířatům
    Mnoho studií dokazuje, že ekologické zemědělství má pozitivní vliv na rozmanitost fauny a flóry, je ohleduplnější k divokým zvířatům, méně znečišťuje, produkuje méně oxidu uhličitého-způsobujícímu globální oteplování-a méně nebezpečných odpadů.
  • Výborně chutnají
    Mnoho lidí tvrdí, že biopotraviny prostě chutnají lépe. Řada významných šéfkuchařů vaří jen z biopotravin (například v hotelu Ritz v Londýně). Biopotraviny překypují chutěmi. Proč? Důvod může být v tom, že ekofarmáři se snaží o to, aby zvířata zakoušela co nejméně stresu a krmí je pokud možno co nejpřirozenější stravou. Bio ovoce i zelenina rostou pomaleji (jelikož umělá hnojiva jsou zakázána) a mají nižší obsah vody a více sušiny než konvenční.
Ing. Tom Václavík, Greenmarketing

Zdravější krajina?

Jeden přínos ekologického zemědělství je naprosto nepochybný: zvyšuje v zemědělské krajině bohatství zvířat a rostlin. Ukázaly to desítky studií převážně z evropských zemí.[1]

Srovnávaly počty jedinců i druhů rostlin nebo pavouků, motýlů, brouků i dalšího hmyzu, ptáků či jiných živočichů na průmyslově a ekologicky hospodařících farmách.

Druhové bohatství bývá větší [2]: často o několik desítek procent až několikanásobně. [3] V Dánsku na ekologických statcích napočítali dvoj- až trojnásobně více ptáků.[4] V průmyslově obhospodařovaných sadech ve Švýcarsku byla zjištěna o 35 % menší biologická diverzita.[3] V krajině obhospodařované ekologickým zemědělstvím také nachází domov více druhů ohroženým vyhubením.[3]

Podrobnější výzkum přitom ukazuje, že větší a obvyklejší je nárůst u kvetoucích rostlin.[5]

Více užitečných druhů

Pro zemědělské hospodaření je důležité, že vědci často zaznamenávají větší výskyt užitečných druhů živočichů, kteří hubí škůdce - dravých brouků, pavouků, hmyzožravých ptáků.[6] Počet kusů pro hospodaření nedůležitých motýlů se na ekologických statcích zvyšuje o dvě třetiny až na trojnásobek. Ale u škodlivých druhů se statisticky nemění.[7]

Příčiny

Větší přírodní bohatství na ekologických farmách má několik příčin:[1]

  • Zákaz toxických pesticidů, které se škůdci hubí také ostatní druhy rostlin, zvířat a hmyzu.
  • Šetrné organické hnojení namísto průmyslových hnojiv.
  • Střídání plodin namísto několikaletých monokultur: zvyšuje se tak i pestrost divokých druhů.
  • Další postupy: jarní setí (namísto ozimů), pole se smíšenými plodinami namísto monokultur, podsévání vzrostlých plodin travou aj.
  • Větší množství mezí, mokřadů, malých luk a další zeleně.

Text: Hnutí DUHA

Poznánky

1. Hole, D.G., Perkins, A.J., Wilson, J.D., Alexander, I.H., Grice, P.V., et Evans, A.D. (2005): Does organic farming benefit biodiversity? Biological Conservation 122: 113-130

2. Bengsson, J., Ahnström, J., et Weibull, A.-C. (2005): The effects of organic agriculture on biodiversity and abundance: a meta-analysis, Journal of Applied Ecology 42: 261-269

3. Stolze, M., Piorr, A., Haring, A, et Dabbert, S.: The environmental impacts of organic farming in Europe (Organic farming in Europe: economics and policy Vol. 6), University of Hohenheim, Stuttgart-Hohenheim, 2000

4. Azeez, G.: The biodiversity benefis of organic farming, Soil Association, Bristol 2000

5. Fuller, R.J., Norton, L.R., Feber, R.E., Johnson, P.J., Chmaberlain, D.E., Joys, A.C., Matthews, F., Stuart, R.C., Townsend, M.C., Manley, W.J., Wolfe, M.S., Macdonald, D.W., et Firbank, L.G. (2005): Benefits of organic farming to biodiversity vary among taxa, Biological Letters X (X): X-X

6. European Commission DG Agriculture: Organic farming in the EU: facts and figures, www.europa.eu.int/comm/agriculture/qual/organic/facts_en.pdf, 22.2. 2002

7. Feber, R.E., Firbank, L.G., Johnson, P.J., Macdonald, D.W. (1997): The effect of organic farming on pest and non-pest butterfly abundance, Agriculture Ecosystems and Environment 64: 133-139

Živý venkov

Ekologické zemědělství má ještě jeden důležitý přínos: pomáhá oživit venkov. Vytváří nová pracovní místa a podporuje místní ekonomiku.

Pracovní místa

Především vytvoří nová pracovní místa v zemědělství. Ekologické statky obvykle zaměstnávají o 10-20 procent více lidí než průmyslové. [1] Nakupují totiž méně chemikálií, ale používají více lidské práce. Podle propočtů Hnutí DUHA by zvýšení podílu ekologického hospodaření na 20 procent české zemědělské půdy vytvořilo asi 5000 nových pracovních míst. [2]

Peníze se točí doma

Zároveň díky ekologickému zemědělství peníze zůstanou doma. Zemědělci utrácejí více za místní pracovní sílu a méně za agrochemikálie dovezené odjinud. Finance se tedy točí v místní ekonomice, a pomáhají tak její prosperitě.

Text: Hnutí DUHA

Poznánky

1. Offermann, F., et Nieberg, H.: Economic performance of organic farms in Europe (Organic farming in Europe: economics and policy Vol. 5), University of Hohenheim, Stuttgart-Hohenheim, 2000

2. Kotecký, V.: Čistá práce: přínosy ekologických opatření pro zaměstnanost a ekonomiku, Hnutí DUHA, Brno 2003

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 5. 11. 2024