Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.
Jeden přínos ekologického zemědělství je naprosto nepochybný: zvyšuje v zemědělské krajině bohatství zvířat a rostlin. Ukázaly to desítky studií převážně z evropských zemí.[1]
Srovnávaly počty jedinců i druhů rostlin nebo pavouků, motýlů, brouků i dalšího hmyzu, ptáků či jiných živočichů na průmyslově a ekologicky hospodařících farmách.
Druhové bohatství bývá větší [2]: často o několik desítek procent až několikanásobně. [3] V Dánsku na ekologických statcích napočítali dvoj- až trojnásobně více ptáků.[4] V průmyslově obhospodařovaných sadech ve Švýcarsku byla zjištěna o 35 % menší biologická diverzita.[3] V krajině obhospodařované ekologickým zemědělstvím také nachází domov více druhů ohroženým vyhubením.[3]
Podrobnější výzkum přitom ukazuje, že větší a obvyklejší je nárůst u kvetoucích rostlin.[5]
Pro zemědělské hospodaření je důležité, že vědci často zaznamenávají větší výskyt užitečných druhů živočichů, kteří hubí škůdce - dravých brouků, pavouků, hmyzožravých ptáků.[6] Počet kusů pro hospodaření nedůležitých motýlů se na ekologických statcích zvyšuje o dvě třetiny až na trojnásobek. Ale u škodlivých druhů se statisticky nemění.[7]
Větší přírodní bohatství na ekologických farmách má několik příčin:[1]
Text: Hnutí DUHA
1. Hole, D.G., Perkins, A.J., Wilson, J.D., Alexander, I.H., Grice, P.V., et Evans, A.D. (2005): Does organic farming benefit biodiversity? Biological Conservation 122: 113-130
2. Bengsson, J., Ahnström, J., et Weibull, A.-C. (2005): The effects of organic agriculture on biodiversity and abundance: a meta-analysis, Journal of Applied Ecology 42: 261-269
3. Stolze, M., Piorr, A., Haring, A, et Dabbert, S.: The environmental impacts of organic farming in Europe (Organic farming in Europe: economics and policy Vol. 6), University of Hohenheim, Stuttgart-Hohenheim, 2000
4. Azeez, G.: The biodiversity benefis of organic farming, Soil Association, Bristol 2000
5. Fuller, R.J., Norton, L.R., Feber, R.E., Johnson, P.J., Chmaberlain, D.E., Joys, A.C., Matthews, F., Stuart, R.C., Townsend, M.C., Manley, W.J., Wolfe, M.S., Macdonald, D.W., et Firbank, L.G. (2005): Benefits of organic farming to biodiversity vary among taxa, Biological Letters X (X): X-X
6. European Commission DG Agriculture: Organic farming in the EU: facts and figures, www.europa.eu.int/comm/agriculture/qual/organic/facts_en.pdf, 22.2. 2002
7. Feber, R.E., Firbank, L.G., Johnson, P.J., Macdonald, D.W. (1997): The effect of organic farming on pest and non-pest butterfly abundance, Agriculture Ecosystems and Environment 64: 133-139
Ekologické zemědělství má ještě jeden důležitý přínos: pomáhá oživit venkov. Vytváří nová pracovní místa a podporuje místní ekonomiku.
Především vytvoří nová pracovní místa v zemědělství. Ekologické statky obvykle zaměstnávají o 10-20 procent více lidí než průmyslové. [1] Nakupují totiž méně chemikálií, ale používají více lidské práce. Podle propočtů Hnutí DUHA by zvýšení podílu ekologického hospodaření na 20 procent české zemědělské půdy vytvořilo asi 5000 nových pracovních míst. [2]
Zároveň díky ekologickému zemědělství peníze zůstanou doma. Zemědělci utrácejí více za místní pracovní sílu a méně za agrochemikálie dovezené odjinud. Finance se tedy točí v místní ekonomice, a pomáhají tak její prosperitě.
Text: Hnutí DUHA
1. Offermann, F., et Nieberg, H.: Economic performance of organic farms in Europe (Organic farming in Europe: economics and policy Vol. 5), University of Hohenheim, Stuttgart-Hohenheim, 2000
2. Kotecký, V.: Čistá práce: přínosy ekologických opatření pro zaměstnanost a ekonomiku, Hnutí DUHA, Brno 2003